Chili sin carne met lupinebonen is een gerecht voor alle seizoenen!
Tijdens de 40-Dagen Challenge in 2020 hebben de deelnemers al kennis gemaakt met lupinebonen: peulvruchten en een goede plantaardige eiwitbron. Peulvruchten zijn schaars in onze regio. Daarom zijn we blij dat lupinebonen geteeld worden op het bedrijf van André Jurrius: Ekoboerderij de Lingehof uit Hemmen. Hij teelt sinds 2008 lupine op zijn biodynamische akkerbouwbedrijf. En dat krijgt steeds meer navolging.
Lupinebonen zijn in Nederland jarenlang een belangrijke eiwitbron geweest, maar is enigszins verdwenen uit ons voedsel. Inmiddels zijn lupinebonen bezig met een ‘comeback’. De bonen kunnen in Nederland, en dus lokaal, heel goed verbouwd worden waarmee ze duurzaam zijn. Lupine is zeer geschikt voor menselijke consumptie, draagt bij aan een duurzamer voedselsysteem én vermindert dierenleed. Een prachtig ingrediënt voor dit recept.