CHILI SIN CARNE MET LUPINEBONEN

Chili sin carne met lupinebonen is een gerecht voor alle seizoenen!

Tijdens de 40-Dagen Challenge in 2020 hebben de deelnemers al kennis gemaakt met lupinebonen: peulvruchten en een goede plantaardige eiwitbron. Peulvruchten zijn schaars in onze regio. Daarom zijn we blij dat lupinebonen geteeld worden op het bedrijf van André Jurrius: Ekoboerderij de Lingehof uit Hemmen. Hij teelt sinds 2008 lupine op zijn biodynamische akkerbouwbedrijf. En dat krijgt steeds meer navolging.

Lupinebonen zijn in Nederland jarenlang een belangrijke eiwitbron geweest, maar is enigszins verdwenen uit ons voedsel. Inmiddels zijn lupinebonen bezig met een ‘comeback’. De bonen kunnen in Nederland, en dus lokaal, heel goed verbouwd worden waarmee ze duurzaam zijn. Lupine is zeer geschikt voor menselijke consumptie, draagt bij aan een duurzamer voedselsysteem én vermindert dierenleed. Een prachtig ingrediënt voor dit recept.

HET RECEPT

 

Dit recept is ontwikkeld door Vegan Academy.

 

Hoofdgerecht: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten

 • 3 el zonnebloemolie
 • 2 uien, gesnipperd
 • 2 tl komijnzaad
 • 2 paprika’s in reepjes
 • 200 g vegan rul gehakt
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 1 – 2 tl gerookt pittig paprikapoeder
 • 1 – 2 tl chilipoeder (naar smaak) of een pepertje
 • 1 blikje mais (300 g), of verse maiskolf
 • 1 blikje tomaatblokjes of polpa (400 g)
 • 2 potjes lupinebonen (à 340 g), uitgelekt (uit de webshop)
 • 5 g verse koriander
 • 2 bosuitjes, in ringetjes

Extra: wraps
Keukenbenodigdheden: wok of hapjespan

chili sin carne

Werkwijze

 1. Leg de maiskolf in een pan, doe er water bij tot de kolf helemaal onder water staat en breng aan de kook. Als de mais na 15-20 minuten gaar is snijd je de korrels eraf met een scherp mes.
 2. Verhit de olie in een ruime hapjespan of wok. Voeg de uien toe en fruit deze ca. 3 min. Doe het komijnzaad erbij en bak het een minuutje mee.
 3. Voeg de paprikablokjes toe. Bak ca. 5 minuten zodat de groenten meer kleur en smaak krijgen. Voeg het vegan gehakt, knoflook, oregano, gerookte paprikapoeder en chilipoeder toe en bak alles een paar minuten mee.
 4. Doe vervolgens de overige ingrediënten erbij: mais, tomaatblokjes (of polpa) en de bonen. Warm alles in een paar minuten goed door.
 5. Serveer het gerecht direct met verse koriander en bosuitjes en een frisse salade met Lollo rosso of Eikenbladsla.

Wat zijn Lupinebonen?
Lupine is een peulvrucht, familie van de erwt en tuinboon en nauw verwant aan soja. Lupinebonen zijn gele peulvruchten, goed voor de gezondheid en omdat ze het LDL-cholesterol verlagen, gunstig voor de bloedvaten. Lupinebonen bevatten alle vitale aminozuren en vitamine E, calcium, magnesium, ijzer en fosfor.


De voordelen van Lupinebonen

Lupinebonen zijn in Nederland inmiddels grotendeels door soja vervangen. Soja komt meestal uit verre landen en is daarmee milieuonvriendelijk. Lupinebonen kunnen in Nederland milieuvriendelijk geteeld worden, zonder gewasbeschermingsmiddelen, en zijn daarmee duurzaam en lokaal. Bovendien is de plant een zogenaamde stikstofbinder zodat er geen kunstmest nodig is.


Lupine in ons recept

Lupinebonen hebben een lichte nootachtige smaak en zijn minder melig dan andere bonen. De smaak komt in de buurt van kikkererwten en tuinbonen en de beet is stevig. Lupine in het gerecht tempert de eetlust waardoor er minder vet en dus ook minder calorieën gegeten worden. Ook worden minder koolhydraten als suiker opgenomen in de bloedbaan. In dit chili sin carne gerecht een fijne bijkomstigheid!

ONZE PRODUCENTEN

DOE JE MEE?

Lijkt het jou ook leuk om actief betrokken te zijn bij Eerlijk eten uit de Streek? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk dan mee in de ontwikkeling, steek actief je handen uit de mouwen, meld je aan voor de volgende 40dagen challange of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN