SMAAK
Smaak is een complexe ervaring. ‘Smaak’ is eigenlijk een samenspel van meerdere zintuiglijke waarnemingen. Zo kun je onder andere zoet, zuur en zout waarnemen via de smaakpapillen op je tong en in je mondkeelholte. Toch is dit maar een deel van de smaak die we waarnemen. We proeven namelijk met name via onze neus, bijvoorbeeld tijdens het eten en drinken. Ook speelt bij proeven de structuur of temperatuur van voedsel en drank een rol. Knapperige, warme friet smaakt immers beter dan wanneer de friet slap en koud is. Daarnaast speelt erfelijkheid een rol en is smaak deels cultureel bepaald.
SMAKEN VERSCHILLEN
Uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen is naar voren gekomen dat de dichtheid van de smaakpapillen bij Chinezen groter is dan bij Denen. En dat voor wat betreft de structuur van het voedsel, de Denen een voorkeur hebben voor eten met een stevige ‘bite’ en Chinezen voor voedsel waar nauwelijks op gekauwd hoeft te worden. (smaken-verschillen-ook-letterlijk). Ook is het in Afrika bijvoorbeeld heel gewoon om insecten te eten en wordt dat daar gezien als een delicatesse. Veel Nederlanders moeten echter iets overwinnen om insecten te eten en vinden dit meestal niet lekker.