EERLIJK ETEN
UIT DE STREEK

HOE MAAK JE ZUURLKOOL

zuurkool

ZUURKOOL MAKEN

Neem een kilo witte kool, voeg 20g zout toe en sluit het luchtdicht af. De melkzuurbacteriën zetten vervolgens de koolhydraten om in melkzuur. Na een week (bij kamertemperatuur) heb je al zuurkool voor salades. Laat je hem langer staan, dan gaat het fermenteren verder en wordt de kool zuurder. Door te experimenteren met de tijd die de kool laat fermenteren kun je bepalen wat jij lekker vindt. Na 6 weken heb je zuurkool waarmee je goed stamppot kunt maken. Voeg eventueel andere kruiden toe zoals mosterdzaad, peperkorrels,
jeneverbes, laurier en wat je verder lekker lijkt. Of laat appel, ui, en/of knoflook mee fermenteren. Ook lekker: een oosterse variant met rode peper en gember.
Inspiratie nodig? Bekijk dan het recept van Christiaan Weij (eigenaar SmaakPark in Ede – één van de afhaallocaties van EES) uit het boek ‘Verrot Lekker’. In dit boek legt hij stap voor stap uit hoe je moet fermenteren en vind je heerlijke recepten om zelf te proberen. Heb je de smaak te pakken? Volg dan een workshop bij Christiaan! Op de website van SmaakPark Ede vind je alle workshops Smaakparkede

RECEPT VOOR ZUURKOOL MAKEN

Bron: Christiaan Weij, Verrot Lekker, zelf fermenteren, eenvoudig, lekker & gezond

Ingrediënten: 

 • 1 kg witte kool
 • 20 gr fijn (zee)zout
 • 3 blaadjes laurier
 • 2 tl. jeneverbes
 • 2 tl. zwarte peperkorrels
 • 1 tl. karwijzaad

Bereiding

 1. Snijd de kool (met een mandoline of zuurkoolschaaf) zo fijn mogelijk.
 2. Meng de kool met de kruiden (je kunt de kruiden ook weglaten natuurlijk) en het zouten laat het 10 minuten in een grote kom staan tot het goed vochtig is.
 3. Schep de kool in een grote pot of emmer en druk aan met een zuurkoolstamper, wijnfles, of gewoon met je vuist. Niet stampen, want dan kneus je de kool te veel.
 4. Zorg dat de pot of de emmer niet meer dan driekwart gevuld is.
 5. Laat de kool onder het oppervlak van het vocht verdwijnen door er iets zwaars op te leggen, bijvoorbeeld een diepvrieszakje met zout water of een speciale zuurkoolsteen. Gebruik geen metalen voorwerp. Metaal oxideert namelijk door het gebruikte zout in het koolmengsel. Hierdoor kunnen er ongewenste stoffen in je koolmengsel komen.
 6. Dek de pot of emmer losjes af met een deksel of een stuk kaasdoek met een elastiekje erom, zodat er geen vliegjes in kunnen komen.
 7. Zet de pot of emmer op het aanrecht en laat de kool bij kamertemperatuur fermenteren.

Na een dag of 3 heb je al lekkere zuurkool voor een koolsalades. Na twee weken kun je hem al gebruiken als zuurkool. Laat hem minimaal 6 weken staan voor een zuurkoolstamppot. En vergeet hem voor een jaar om èchte Oostenrijkse zuurkool te krijgen. Vind je de smaak goed? Zet de zuurkool dan in de koelkast of kelder om de fermentatie (nagenoeg) te stoppen.

verrot lekker

ONZE PRODUCENTEN