OVER DE PRODUCENT
Over de producent
Aan de rand van Bunschoten staat de Eemlandhoeve, een biologisch boerenbedrijf. Hier boeren Jan en Maaike samen met kinderen Henk en Lotte. De Eemlandhoeve is uitgegroeid tot een plek waar wekelijks veel mensen verwelkomd worden. Om te kamperen, te vergaderen, te trouwen of te lunchen. Zo wil de familie Huygen de burger weer verbinden met de boer, met duurzaamheid als hoofddoel.
Ondanks dat er van alles gebeurt op de erf, blijft de Eemlandhoeve altijd een boerderij. Er lopen zo’n 50 Blonde d’ Aquitaine koeien. Boerenzoon Henk heeft ondertussen de boerderij onder zijn hoede. Henk is aangesloten bij het Slow Food Youth Network en hij staat met zijn boerderij voor het eten van weinig vlees, maar wel goed vlees. De koeien worden het hele jaar door 100% grasgevoerd. In de zomer eten de koeien dit gras zelf van het land en in de winter krijgen ze dit gevoerd in de potstal, welke zich midden op het erf bevindt. Dit is uniek en wordt bijna niet meer gedaan. Doordat de koeien alleen gras eten, ontwikkelen ze zich rustig en krijgen ze de tijd om te groeien. Kalveren mogen tot een half jaar bij de kudde blijven en drinken melk bij de moeder. Na een half jaar, worden de kalveren apart gezet, omdat het anders mogelijk is dat de stier (de vader van de kalfjes) ze gaat dekken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Het slachten is een onderdeel van het proces. Ondanks dat ze dit op de boerderij weten, is het niet de normaalste zaak van de wereld. De boer kent de koeien en weet de karakters, bij slachten wordt een leven genomen. Dit is niet zomaar iets: de boer vindt het belangrijk dat mensen hierbij stil staan. Maar juist omdat de koe hier een goed leven heeft gehad, kunnen we met een gerust hart het Eemlandhoeve vlees eten.