VELD 4

OVER DE PRODUCENT
Melissa en Rudolf Jan beheren een prachtige walnootboomgaard op hun boerderij De Rit in Zoelen. De boomgaard heeft 400 bomen met maar liefst 35 verschillende rassen. Als je in de winkel walnoten koopt, krijg je over het algemeen noten uit Frankrijk, Italië of de Verenigde Staten, terwijl de Nederlandse bodem heel geschikt is voor walnootbomen. Dat laten Melissa en Rudolf Jan zien met Veld 4. Verse walnoten, heerlijke walnotenolie en zelfs een walnootchocopasta, allemaal duurzaam geproduceerd.  

DUURZAAMHEID 

Zodra walnoten in de herfst van de boom vallen moeten ze direct geraapt worden. Na de oogst worde de walnoten gewassen en gedroogd. Bij Veld 4 gaat een groot deel van dit proces machinaal. Het drogen gebeurd bijvoorbeeld in een droogkast, waar ze met lucht snel gedroogd worden. In de walnoten-pelmachine wordt de noot vervolgens gekraakt en het vruchtvlees gescheiden van de schil. De mooie halve noten worden in zakjes verkocht en uit de kleine stukjes wordt walnotenolie geperst. In een Italiaanse olijfpers uit 1960 worden de walnoten onder een druk van 300 ton geperst. Prachtige natuurzuivere olie stroomt uit de pers. Het ruikt er dan heerlijk. De walnootolie is rijk van smaak en dat wordt versterkt doordat de walnoten vooraf geroosterd worden. De olie komt koud het best tot zijn recht, het geeft een boost aan salades, gegrilde groenten en pastasalades. Met een deel van de geroosterde noten wordt ook walnootchocopasta gemaakt, met maar liefst 31% walnoot.

KORTE KETEN

Op hun boerderij in Zoelen hebben Melissa en Rudolf Jan een winkeltje waar je alle producten kan kopen, daarnaast verkopen ze zoveel mogelijk lokaal. In Nederland moet je nog altijd goed zoeken naar walnotenproducten van eigen bodem. Daarom is het zo leuk dat je nu ook bij Eerlijk Eten uit de Streek hun producten kan kopen.

MEER INFORMATIE

www.veld4.nl

ONZE PRODUCENTEN

DOE JE MEE?

Lijkt het jou ook leuk om actief betrokken te zijn bij Eerlijk eten uit de Streek? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk dan mee in de ontwikkeling, steek actief je handen uit de mouwen, meld je aan voor de volgende 40dagen challange of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN