Marcel Wijnen zet zich graag in voor duurzaamheid in het algemeen. En duurzame voedselvoorziening is belangrijk om tot een duurzamere samenleving te komen. Door daar in je eigen omgeving mee bezig te zijn, heb je daar zelf invloed op. Hij zet zich daarom graag in voor Eerlijk Eten uit de Streek. Tijdens de eerste 40-dagen challenge heeft hij als deelnemer ervaren wat het is om te eten uit de streek, en heeft hij ontdekt dat hij wel karnemelk lust. Met zijn kinderen ging Marcel in gesprek over wat ze zagen bij het ophalen van de kratten op de boerderij. En ze deden “wie het meeste uit de streek lust”.
Voor het nieuwe jaar hoopt Wijnen dat het leveren van eten uit de streek een structureler karakter gaat krijgen. “Daarvoor moet nog wel veel gebeuren. We hebben daar wel iets meer afnemers voor nodig dan honderd, maar we hoeven er ook niet meteen duizenden te hebben. Het zal een uitdaging worden om de consument ervan te overtuigen dat het goed is om iets meer voor je voedsel te betalen, als dit betekent dat de agrarische ondernemer meer kan investeren in duurzame productie. In de retail zie je dat de supermarkten de prijs bepalen en het grootste deel van de winst pakken, waardoor je massaproductie krijgt en de boer te weinig overhoudt. Wij proberen dit, op kleine schaal, te doorbreken.”