IN GESPREK MET EVERT VAN HOEF VAN VALLEI STREEK GROENTE

“Voedsel telen spreekt me aan. Het ligt, in tegenstelling tot de sierteelt, aan de basis van ons bestaan.” Zo vertelt Evert van Hoef tijdens zijn interview. Evert is hovenier en heeft een heidekwekerij. Ook teelt hij siervruchtgewassen voor andere kwekers. Bij Vallei Streek Groente – een initiatief van Barrie van Geresteijn, kerngroeplid van de Stichting – is Evert de spin in het web.

Het ontstaan van Vallei Streek Groente

Groentetelers zijn schaars in de regio Vallei en Veluwe. Ook zijn veel stoppende boeren op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Sommigen hebben een paar hectare grond én ervaring met een eigen groentetuin. Barrie zag mogelijkheden voor een nieuw verdienmodel door het telen van groenten. Een aantal boeren wilde meedoen. En zo ontstond Vallei Streek Groente. Barrie vroeg Evert om het telen, oogsten, verpakken en afleveren te organiseren.

GROENTEN TELEN, EEN NIEUWE UITDAGING

Samen met de boeren groenten telen, daar had Evert wel zin in! Hij ging zich breed oriënteren op de belangrijke zaken bij het telen van groenten. “De bodem is de basis,” zegt Evert. Hij wil een zo volledig mogelijk assortiment verbouwen. Dit gaat hij doen zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Hij bezocht zijn oude stageadres en wisselt kennis uit met andere telers en toeleveranciers. Ook heeft hij zich in permacultuur verdiept. “Heel interessant,” vertelt hij. “Ik ontdekte dat je allerlei planten, die ik als onkruid beschouwde, kunt eten. Springzaad bijvoorbeeld. Dat smaakt naar radijs.” In de toekomst wil hij daar zeker wat mee gaan doen.

De boeren

Momenteel zijn er twee boeren aangesloten bij Vallei Streek Groente: boer Gerrit en boer Theo. Zij zijn gestopt met hun melkveehouderij en gaan de uitdaging graag aan om verse groenten te telen. Het is echter niet helemaal nieuw voor hen. Ze hebben immers al jaren een eigen groentetuin.

Vallei Streek Groente
Vallei Streek Groente

ZO VOLLEDIG MOGELIJK ASSORTIMENT

Voor Evert is de samenwerking met Eerlijk Eten uit de Streek belangrijk. Hij wil een zo volledig mogelijk assortiment telen. Evert heeft bij zijn kwekerij een kas. Hierin wil hij in het voorjaar gaan voorkweken om eerder uit de tuin te kunnen eten. In de kas worden nu spinazie, broccoli, raapstelen, snijbiet, zomerwortel, meiraap, andijvie, eikenbladsla, bladselderij, prei, paksoi, spitskool en rode biet geteeld. “Vorige week hebben we chinese kool, koolrabi, peterselie, ijsbergsla en courgettes in de volle grond geplant. Volgende week volgt bloemkool, rode en witte kool,” vertelt hij.

Proefjaar

“Dit jaar is een proefjaar,” zegt Evert. Hij heeft nog geen tunnelkassen, maar gaat die wel aanleggen. Het is nu nog zoeken naar de juiste portionering en verpakking. “En het afstemmen van teeltplannen en samenwerken met andere groentetelers kan nog beter,” meent hij. “Is de oppervlakte voldoende voor groentepakketten voor ca. 50 monden van Eerlijk Eten uit de Streek én nog eens 50 monden die hij rechtstreeks gaat verkopen?” vraagt hij zich af. “Welke groenten doen het goed en welke minder? En welke rassen zijn met name geschikt voor dit gebied?”

Het belooft al met al een leerzaam jaar te worden.

BEN JE GEINSPIREERD?

Wat denk je na het lezen van dit interview? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk mee in de ontwikkeling. Steek actief je handen uit de mouwen. Meld je aan voor de volgende 40dagen challange. Of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN

ONZE PRODUCENTEN