FIETSEN VOOR M’N ETEN GELDERSE VALLEI/ EEMLAND

Kerngroeplid Rianne brengt de producenten in de regio in kaart als voorfietser van Fietsen voor m’n Eten

In de Gelderse Vallei/Eemlang vind je veel initiatieven om streekproducten op de kaart te zetten. Een van deze initiatieven is Fietsen voor m’n eten (FVME): een consumentenplatform en informatiebron waar je jouw dagelijkse eten bij elkaar kunt sprokkelen op de fiets. Dit vrijwilligersinitiatief brengt alle boerderijwinkeltjes, stalletjes en kraampjes langs de weg letterlijk in kaart. Rianne van Zandbrink, kerngroeplid van Eerlijk Eten uit de Streek, houdt alle locaties bij en beheert de speciale Facebookgroep voor de regio Gelderse Vallei/Eemland. Zij stimuleert consumenten om op de fiets te stappen en te fietsen voor je eten. “Op deze manier beweeg je, leer je de prachtige omgeving kennen en doe je ook nog eens boodschappen bij de lokale producent,” vertelt ze enthousiast.

DUURZAAMHEID 

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de boerderij in Stoutenburg. Ron heeft naast de melkkoeien meerdere dieren geïntroduceerd op het bedrijf om een duurzame samenwerking tussen de dieren te bewerkstelligen. Naast de melkkoeien zijn er nu ook kippen op het bedrijf. Deze kippen leggen eieren maar hebben ook een andere hele belangrijke functie. De kippen volgen de koeien in het weiland in een mobiele kippenkar. Drie dagen nadat de koeien een stuk land hebben begraasd, komen de kippen in actie. De mestflatten van de koeien worden door de kippen uit elkaar gekrabd op zoek naar insecten. Omdat de kippen dit doen, ontstaan er minder gras pollen en hopelijk ook minder last van vliegen. Doordat de kippen ook veel groenvoer eten (gras, klavers, kruiden) hebben de eieren een mooie donkergele stevige dooier.

Een derde van onze koeien loopt ‘s winters in een potstal. In de potstal ligt een dikke laag stro. Deze moet af en toe leeg gehaald worden. Deze mest wordt vervolgens op het land gebruikt. Voordat deze mest op het land kan moet het eerst worden ‘omgezet’ in compost. Nu kan dit machinaal, maar varkens vinden het ontzettend leuk om hun neus overal in te steken. Dus we laten de varkens over dit stro lopen en zij zetten deze mest om in een hoogwaardige mooie compost voor op het land. De compostplaat wordt regelmatig ingewisseld voor een groen veld waar de varkens gras eten, wroeten en genieten van een modderbad!

Afgelopen jaren is er ook geïnvesteerd in houtige gewassen. Meerdere hagen zijn aangeplant op de boerderij ter bevordering voor de biodiversiteit (nu mag je raden waar de naam van de boerderij vandaan komt). Deze hagen zijn ook bevorderlijk voor de gezondheid van de koeien. In het land zijn er ook bomen en struiken aangeplant in een silvopasture. Iets meer dan 3 hectare is ingericht met fruit- en nootbomen en kleinfruit struiken. Deze hebben vele positieve effecten op de bodem, het gras, de koeien en de omliggende natuur. Daarnaast komen hier in de toekomst hele mooie producten vandaan.

KORTE KETEN

In een boerderijwinkel wordt het vlees van de runderen en de varkens, rauwe melk, honing van onze bijen en eieren verkocht. Een belangrijke motivatie om te verkopen in de korte keten het kunnen vertellen en het laten zien van het verhaal achter het product. Daarnaast verwelkomen Wim, Thecla en Ron de consumenten graag op het erf zodat de consument zelf kan zien en zich kan bewonderen over de wereld van voedselproductie.

MEER INFORMATIE

www.boerderijtussendehagen.nl

ONZE PRODUCENTEN

DOE JE MEE?

Lijkt het jou ook leuk om actief betrokken te zijn bij Eerlijk eten uit de Streek? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk dan mee in de ontwikkeling, steek actief je handen uit de mouwen, meld je aan voor de volgende 40dagen challange of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN