LEKKER LUPINE

OVER DE PRODUCENT
Sinds 2008 verbouwd André Jurrius van Ekoboerderij de Lingehof biologische lupinebonen op zijn bedrijf in Randwijk. Lupine is een vlinderbloemige plant verwant aan de tuinboon en de erwt. Samen met Marieke Laméris van Proeflab Wageningen is hij in 2020 Lekker Lupine begonnen. Met dit bedrijf willen ze de teelt en dus ook de afzet van lupinebonen in Nederland vergroten. Zo proberen ze met partners uit de omgeving nieuwe producten te ontwikkelen met deze eiwitrijke boon, zodat steeds meer consumenten en telers ontdekken wat de voordelen van lupine zijn. De bonen worden geleverd in glazen potten en hebben het Demeter keurmerk.

DUURZAAMHEID 
De Lupine wordt biodynamische geproduceerd. Lupine is een hele fijne plant voor biodynamische bedrijven met wisselende gewassen. De plant vangt werkt namelijk samen met bacteriën in de grond om stikstof op te vangen en op te slaan. Daar profiteren de volgende gewassen weer van. Het brengt balans in het bedrijfssysteem. Je ziet daarom ook super veel insecten op de velden. Omdat het zelf zoveel stikstof opvangt heeft het ook weinig bemesting nodig.

De lupineboon is super gezond en is een belangrijk antwoord op de vraag naar meer plantaardige eiwitten. De consument wil minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten eten. Één derde van de lupineboon bestaat uit hoogwaardig eiwit en het bevat alle aminozuren die we nodig hebben en ook in de juiste verhouding. Daarnaast is het heel vullend en divers, je kan er van alles mee maken. Het mooiste is natuurlijk nog dat hij supergoed in Nederland verbouwd kan worden in tegenstelling tot veel andere eiwitgewassen.

KORTE KETEN
André en Marieke hebben graag de consument dichtbij. Daarom zien ze Lekker Lupine ook als een community. Samen met partners in de horeca, productontwikkeling en de consument willen ze verder bouwen aan de afzet van lupine en dat houden ze graag zo dichtbij mogelijk. Want in Nederland is er nog een wereld te winnen.

 

MEER INFORMATIE

www.lekkerlupine.nl

ONZE PRODUCENTEN

DOE JE MEE?

Lijkt het jou ook leuk om actief betrokken te zijn bij Eerlijk eten uit de Streek? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk dan mee in de ontwikkeling, steek actief je handen uit de mouwen, meld je aan voor de volgende 40dagen challange of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN