BOERDERIJ TUSSEN DE HAGEN

OVER DE PRODUCENT
Boerderij tussen de Hagen is een biologisch melkveebedrijf dat de laatste jaren zich vormt naar een gemengd bedrijf. Wim, Thecla en zoon Ron verzorgen hier dagelijks 90 melkkoeien met 40 stuks jongvee. Er loopt een bonte verzameling van verschillende rassen koeien. Het doel van het gebruik van verschillende rassen is om een melkkoe te krijgen die sterk en gezond is. Een sterk en gezonde koe wordt oud en produceert gezonde melk uit voornamelijk ruwvoer. Zodra het land het in het voorjaar toelaat, gaan de koeien naar buiten. Als het land ‘s winters het niet toelaat om daar de koeien te laten grazen, worden de koeien toch van frisse buitenlucht en zonlicht voorzien via een uitloop buiten. Melk is dus een belangrijk product voor Boerderij tussen de Hagen. Maar in de webshop staat een ander product van Boerderij tussen de Hagen: rundvlees en varkensvlees.

DUURZAAMHEID 

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de boerderij in Stoutenburg. Ron heeft naast de melkkoeien meerdere dieren geïntroduceerd op het bedrijf om een duurzame samenwerking tussen de dieren te bewerkstelligen. Naast de melkkoeien zijn er nu ook kippen op het bedrijf. Deze kippen leggen eieren maar hebben ook een andere hele belangrijke functie. De kippen volgen de koeien in het weiland in een mobiele kippenkar. Drie dagen nadat de koeien een stuk land hebben begraasd, komen de kippen in actie. De mestflatten van de koeien worden door de kippen uit elkaar gekrabd op zoek naar insecten. Omdat de kippen dit doen, ontstaan er minder gras pollen en hopelijk ook minder last van vliegen. Doordat de kippen ook veel groenvoer eten (gras, klavers, kruiden) hebben de eieren een mooie donkergele stevige dooier.

Een derde van onze koeien loopt ‘s winters in een potstal. In de potstal ligt een dikke laag stro. Deze moet af en toe leeg gehaald worden. Deze mest wordt vervolgens op het land gebruikt. Voordat deze mest op het land kan moet het eerst worden ‘omgezet’ in compost. Nu kan dit machinaal, maar varkens vinden het ontzettend leuk om hun neus overal in te steken. Dus we laten de varkens over dit stro lopen en zij zetten deze mest om in een hoogwaardige mooie compost voor op het land. De compostplaat wordt regelmatig ingewisseld voor een groen veld waar de varkens gras eten, wroeten en genieten van een modderbad!

Afgelopen jaren is er ook geïnvesteerd in houtige gewassen. Meerdere hagen zijn aangeplant op de boerderij ter bevordering voor de biodiversiteit (nu mag je raden waar de naam van de boerderij vandaan komt). Deze hagen zijn ook bevorderlijk voor de gezondheid van de koeien. In het land zijn er ook bomen en struiken aangeplant in een silvopasture. Iets meer dan 3 hectare is ingericht met fruit- en nootbomen en kleinfruit struiken. Deze hebben vele positieve effecten op de bodem, het gras, de koeien en de omliggende natuur. Daarnaast komen hier in de toekomst hele mooie producten vandaan.

KORTE KETEN

In een boerderijwinkel wordt het vlees van de runderen en de varkens, rauwe melk, honing van onze bijen en eieren verkocht. Een belangrijke motivatie om te verkopen in de korte keten het kunnen vertellen en het laten zien van het verhaal achter het product. Daarnaast verwelkomen Wim, Thecla en Ron de consumenten graag op het erf zodat de consument zelf kan zien en zich kan bewonderen over de wereld van voedselproductie.

MEER INFORMATIE

www.boerderijtussendehagen.nl

ONZE PRODUCENTEN

DOE JE MEE?

Lijkt het jou ook leuk om actief betrokken te zijn bij Eerlijk eten uit de Streek? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk dan mee in de ontwikkeling, steek actief je handen uit de mouwen, meld je aan voor de volgende 40dagen challange of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN